Συν-σχεδιαστές

Στην ενότητα αυτή μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τους εταίρους που συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα και συν-σχεδιάζουν τις λύσεις και τα επιχειρησιακά πλάνα για τη μετάβαση σε ένα περισσότερο βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Οι Συν-σχεδιαστές εμπλέκονται σε μια δομημένη διαδικασία αποτίμησης της υφιστάμενης κατάστασης, αξιολόγησης των διαφορετικών παραμέτρων της επιδιωκόμενης μετάβασης, γνωριμίας με νέες τεχνολογικές εφαρμογές και, τελικά, ανάπτυξης λύσεων που μπορούν να αξιοποιηθούν για την επίτευξη των στόχων του Προγράμματος.

 

Γεώργιος Αραμπατζής, 

Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΕΛΓΟ Δήμητρα

Ο Δρ Γεώργιος Αραμπατζής είναι Γεωπόνος του ΑΠΘ, με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις έγγειες βελτιώσεις και Διδακτορικό στην κίνηση του νερού σε πορώδη μέσα. Εργάζεται ως Διευθυντής Ερευνών (Ερευνητής Α’) στο Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – ΔΗΜΗΤΡΑ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη διαχείριση του αρδευτικού νερού, στην κίνηση του νερού στην ακόρεστη ζώνη και στη σχέση νερού – εδάφους – φυτού. Έχει εργασιακή εμπειρία μεγαλύτερη από 20 χρόνια και μετείχε σε περισσότερα από 50 ερευνητικά έργα, όπου ήταν επιστημονικά υπεύθυνος σε 20 περίπου από αυτά. Έχει περισσότερες από 90 δημοσιεύσεις, από τις οποίες περισσότερες από 30 είναι σε επιστημονικά περιοδικά με κρίση.

 

 

Γεώργιος Αραμπατζής

Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου,

Πρόεδρος Υποεπιτροπής υδατικών πόρων, Βουλή των Ελλήνων

H Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου είναι Βουλευτής Ν. Ηλείας και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος και της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής των Ελλήνων. Το 2009 εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας, ενώ το 2012 και το 2019 εξελέγη Βουλευτής Ν. Ηλείας. Κατά την κοινοβουλευτική της θητεία κατέλαβε επίσης σειρά διεθνών θέσεων, όπως Πρόεδρος του «Κύκλου Βουλευτών της Μεσογείου για την Αειφόρο Ανάπτυξη», Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής για τα Ηνωμένα Έθνη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης στη Γενεύη και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βιωσίμου Αναπτύξεως της Μεσογείου Θαλάσσης του Μεσογειακού Πλάνου Δράσης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ. Μετέπειτα, διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Παγκοσμίου Οργανισμού Συνεργασίας για το Νερό στη Στοκχόλμη και Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για το Νερό της Επιτροπής Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Παρίσι. Είναι δικηγόρος εξειδικευμένη στο Δημόσιο Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, το Δίκαιο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών, τη Διεθνή Διαιτησία και το Δίκαιο των Διεθνών Επενδύσεων και έχει εργασθεί, μεταξύ άλλων, στο Κέντρο Περιβαλλοντικού Δικαίου και Πολιτικής και τη Νομική Σχολή του Παν/μίου του Γέιλ, στο Κέντρο Δικαίου Περιβάλλοντος και Χρήσεων Γης της Νομικής Σχολής του Παν/μιου της Νέας Υόρκης, στη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες και την Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη. Είναι αριστούχος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος (LL.M.) του Georgetown University Law Center, ενώ έχει λάβει Διδακτορικό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο Περιβάλλοντος από τη Νομική Σχολή του Παν/μιου Columbia της Νέας Υόρκης.

Διονυσία Αυγερινοπούλου

Κωνσταντίνος Γιαννακός, 

Πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας

Ο Κωνσταντίνος Γιαννακός είναι πτυχιούχος Γεωπονίας με ειδικότητα στα θέματα φυτοπροστασίας. Δραστηριοποιείται στον χώρο της αγροτικής παραγωγής από το 1993.

Είναι Διευθυντής Πωλήσεων  Κεντρικής Ελλάδας στην εταιρεία ΑΛΦΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ ΑΕΒΕ. Λόγω της πολύχρονης επαγγελματικής του δραστηριότητας στην περιοχή έχει πλήρη εικόνα της παραγωγής & των προβλημάτων της.

Ο Κωνσταντίνος Γιαννακός έχει διατελέσει πρόεδρος των Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κεντρικής Ελλάδας & στις τελευταίες εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου 2019 του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Λάρισας αναδείχθηκε Πρόεδρος.

 

 

Κωνσταντίνος Γιαννακός

Θεοφάνης Γέμτος,

Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας & πρ. Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργικής Μηχανολογίας

Ο Θεοφάνης Γέμτος είναι ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με αντικείμενο τη Γεωργική Μηχανολογία (εκμηχάνιση γεωργίας).  Απόφοιτος του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Reading, UK.  1979 -1994 υπηρέτησε στο Τμήμα Γεωργικών Μηχανών και Αρδεύσεων του ΤΕΙ Λάρισας, 1994-2014 στο Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος. Π.Θ. Ερευνητικά ενδιαφέροντα: Εκμηχάνιση Γεωργίας,  Γεωργία Συντηρήσεως, Εκμηχάνιση Συγκομιδής Καλλιεργειών (τεύτλα, βαμβάκι, βιομάζα), ενεργειακές καλλιέργειες και χρήση για παραγωγή ενέργειας, διαχείριση γεωργικού εξοπλισμού και γεωργία ακριβείας. Μετά τη συνταξιοδότηση διατηρεί μια στήλη ενημέρωσης αγροτών στην Ελευθερία της Δευτέρας, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Ελληνικού Σίτου MISKO και μέλος της Επιτροπής Διεκδίκησης της Επίλυσης των Υδατικών Θεσσαλίας.

 

Θεοφάνης Γέμτος

Κώστας Γκούμας,

πρ. Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Ελλάδος & Διαχειριστής της σελίδας ypethe.gr

Ο Κώστας Γκούμας είναι συνταξιούχος γεωπόνος. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη  Γεωπονική Σχολή Αθηνών το 1971. Το 1975 διορίσθηκε στην Δ/νση Εγγείων Βελτιώσεων Λάρισας όπου υπηρέτησε και ως Δ/ντής (1990-1994 & 2004 – 2008). Μετά την συνταξιοδότησή του προσλήφθηκε ως ειδικός σύμβουλος (για υδατικά θέματα) του Νομάρχη Λάρισας (2008-2010).

Διετέλεσε γενικός  γραμματέας του  Γεωπονικού  Συλλόγου Λάρισας (1986-1987), Νομαρχιακός  σύμβουλος (εκπρ. ΓΕΩΤΕΕ) Λάρισας (1987 – 1993), πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ/ΚΕ (1995 – 1997) και γενικός γραμματέας της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής (ΠΑΣΕ) για την εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου (1995 – 2007).

Συμμετείχε στην Επιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Υδατικών Πόρων (ΓΕΩΤΕΕ/ΚΕ) για θέματα θεσσαλικού ενδιαφέροντος (Φράγμα Σμοκόβου, Ταμιευτήρας Κάρλας, προστασία υδατικών πόρων Θεσσαλίας) και στην Επιστημονική Επιτροπή ΠΕΔ Θεσσαλίας (1η Αναθεώρηση Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, 2017).

Συμμετείχε στην οργάνωση και ως εισηγητής σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες επιστημονικών κ.α φορέων και αρθρογραφεί στα τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Από το 2015 είναι συν-διαχειριστής στον ιστότοπο ypethe.gr  και στο blog  theswater.blogspot.com.

Κώστας Γκούμας

Νικόλαος Δέρκας, 

Αντιπρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο Καθηγητής Νικόλαος Δέρκας, είναι Αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπόνος (ΓΠΑ), Πολιτικός Μηχανικός (ΕΜΠ). Έχει Δίπλωμα Μηχανικού του Ειδικού Τμήματος Υδραυλικής του Πολυτεχνείου της Τουλούζης, Διδακτορικό και DEA από το Πανεπιστήμιο Montpellier II (Γαλλία)

Οι ερευνητικές του δραστηριότητες καλύπτουν τα αντικείμενα των εγγειοβελτιωτικών έργων, των αρδευτικών συστημάτων, της διαχείρισης των υδατικών πόρων, των υδατικών αναγκών των φυτών, της βιομάζας και των ενεργειακών φυτών. Έχει συμμετάσχει σε πολλά εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα.

Είναι επιστημονικός υπεύθυνος, από κοινού με την Καθηγήτρια κυρία Γ. Οικονόμου, του προγράμματος «Evaluation of micro and macro barley trials of Athenian Brewery SA and Field trials of selected barley genotypes» (χρηματοδοτούμενο από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία).

Η ερευνητική του δραστηριότητα έχει δημοσιευθεί σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε διεθνή αλλά και εθνικά συνέδρια. Είναι κριτής σε διεθνή περιοδικά και αξιολογητής ερευνητικών προγραμμάτων.

 

Νικόλαος Δέρκας

Δρ. Ελευθέριος Ευαγγέλου,

Εδαφολόγος & Εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ Δήμητρα     

Γεωπόνος με ειδίκευση στην εδαφολογία, εργάζεται έως Εντεταλμένος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα». Απόφοιτος της Γεωπονικής σχολής του Α.Π.Θ. από τη κατεύθυνση φυτικής παραγωγής και Διδάκτορας του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εργάζεται για την βελτίωση της ποιότητας του εδάφους μέσω κατάλληλης διαχείρισης του. Στη διδακτορική του Έρευνα ασχολήθηκε με την επίδραση της χρήσης γης στη ποιότητα του εδάφους και τα βασικά του ερευνητικά ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τον έλεγχο της ποιότητας των εδαφών, τη χρήση αγροτικών και αστικών αποβλήτων στα εδάφη, και τη χρήση της νέας τεχνολογίας στην γεωργία/Γεωργία ακριβείας. Έχει εργαστεί σε  Διεθνή / Εθνικά ερευνητικά προγράμματα και αποτελέσματα της ερευνητικής του δραστηριότητας έχουν εκδοθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.

 

 

Δρ. Ελευθέριος Ευαγγέλου

Δρ. Δημήτριος Καλφούντζος,

Καθηγητής, Ερευνητική Εξειδίκευση στη διαχείριση Εδαφοϋδατικών πόρων

Ο Καθηγητής Δ. Καλφούντζος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με γνωστικό αντικείμενο «Αρδεύσει-Στραγγίσεις και μαθηματική προσομοίωση της κίνησης του νερού στο έδαφος», υπηρέτησε ως Ερευνητής στο Ινστιτούτο Χαρτογράφησης και Ταξινόμησης Εδαφών Λάρισας (ΙΧΤΕΛ) στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) από το 1983 έως το 2010. Από το 2010 υπηρέτησε ως μέλος ΔΕΠ και για πέντε χρόνια Πρόεδρος στο Τμήμα Μηχανικής Βιοσυστημάτων  του πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας.  Είναι πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ (1979)  με προπτυχιακή Ειδίκευση στις ‘Έγγειες Βελτιώσεις. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού  Διπλώματος (M.Sc.) στην Ειδίκευση ‘Έγγειες Βελτιώσεις, (1995), του Τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του  Τμήματος Γεωπονίας του Α.Π.Θ.   Είναι κάτοχος Διδακτορικού  Διπλώματος (Δρ.) με ειδίκευση Αρδεύσεις-Στραγγίσεις (Ακόρεστη ροή), (2002) του τμήματος Γεωπονίας Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η ερευνητική του δραστηριότητα αφορά τη γεωργική έρευνα σε ανταγωνιστικό πρόγραμμα διεθνούς οργανισμού «Spatial and Temporal Variation of Soil Nutrient Stocks and Management in Sub-Saharan African Farming Systems» με αντικείμενο του προγράμματος είναι η μελέτη της παραλλακτικότητας των θρεπτικών στοιχείων στο χώρο και στο χρόνο, με επιδιωκόμενο αποτέλεσμα την ουσιαστική προσφορά στη βελτίωση της διαχείρισης της γονιμότητας του εδάφους, σε δυο κύριες αγρο-οικολογικές ζώνες της υποσαχάριας Αφρικής, όπως τα υψίπεδα της Ανατολικής Αφρικής (Κένυα) και η σαβάνα της Δυτικής Αφρικής (χώρα Βουρκίνα Φάσο).  Συμμετοχή  ως μέλος ερευνητικής ομάδας στο πρόγραμμα με τίτλο “Μmanagement of irrigation under Water Deficit Conditions” που χρηματοδοτήθηκε από το Joint Research and Technology Programs αφορά Ελλάδα και Βουλγαρία. Έχει συμμετάσχει σε 22 ερευνητικά προγράμματα (δύο διεθνή), ενώ ήταν επιστημονικός υπεύθυνος σε 13 εξ αυτών.   Έχει περισσότερες από 90 δημοσιεύσεις σε περιοδικά, διεθνή και εθνικά συνέδρια με κριτές, ενώ έχει διατελέσει κριτής σε  2 διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε  αρκετά διεθνή και εθνικά συνέδρια .

Δρ. Δημήτριος Καλφούντζος

 

Ελένη Κολιοπούλου,

Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας

Η Ελένη Κολιοπούλου είναι απόφοιτη του Αμερικανικού Κολεγίου Deree της Ελλάδος και κάτοχος Bachelor στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Μέχρι το 2018, διατέλεσε Διευθύνουσα Σύμβουλος της «ΑΝ. ΒΛ. ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΚΟ Α.Ε.». Από το Μάιο 2013, συμμετέχει ως Αντιπρόεδρος στη Διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος-ΣΒΘΣΕ, ενώ από τον Μάιο του 2016 Πρόεδρος του ΔΣ και της Ε.Ε. Διετέλεσε Πρόεδρος του ΣΕ.ΒΙ.ΧΑ. και Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Κατασκευαστών Κυματοειδούς Χαρτονιού και Χαρτοκιβωτίων. Υπήρξε Ιδρυτικό Μέλος και παραμένει έως και σήμερα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Συμβουλίου Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ». Είναι Μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒ συνδέσμου επιχειρήσεων και βιομηχανιών από το 2018.

 

 

Ελένη Κολιοπούλου

Βασίλης Κωτούλας,

Γεωπόνος, Επιστημονικός Υπέυθυνος Προγράμματος Συμβιολακής Καλλιέργειας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

Ο Βασίλης Κωτούλας γεννήθηκε στην Καρδίτσα και σπούδασε  στην Αθήνα Γεωπόνος, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2005 έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στα Φυτά Μεγάλης Καλλιέργειας, ενώ το 2010 αναγορεύθηκε Διδάκτορας των Γεωπονικών Επιστημών. Από το 2005 έως το 2013 συμμετείχε, ως Επιστημονικός Συνεργάτης, σε πλήθος Εθνικών και Διεθνών Ερευνητικών Προγραμμάτων, τόσο στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2005-2013), όσο και στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (2011-2012). Επίσης, από το 2010 έως το 2013 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών.  Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή δημοσιεύσεων σε Διεθνή επιστημονικά περιοδικά του κλάδου, καθώς και σε επιστημονικές ανακοινώσεις σε Διεθνή και Εθνικά Συνέδρια. Από το 2013 έως το 2016 εργάστηκε ως Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας Βυνοποιήσιμης Κριθής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, ενώ από το 2016 έως σήμερα είναι επικεφαλής του ίδιου προγράμματος.

 

Βασίλης Κωτούλας

Γεώργιος Λαδόπουλος,

Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, Πρωτογενούς Τομέα – Διαχείρισης Υδάτων Λίμνης Κάρλα, Περιφέρεια Θεσσαλίας

Γεννήθηκε το 1962, κατάγεται από το Ομορφοχώρι Λάρισας και είναι αγρότης στο επάγγελμα.

  • 2007-2010: Δημοτικός Σύμβουλος στην Δημοτική Αρχή στον Δήμο Πλατυκάμπου
  • 2010-2014:Δημοτικος Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Κιλελέρ
  • 2000-2016:Συμβουλος του ΤΟΕΒ Πηνειού από τα οποία τα 12 χρόνια Πρόεδρος (2004-2016)
  • 2009-2010:Αντιπροεδρος στο φορέα Διαχείρισης Κάρλας στο πρώτο συμβούλιο
  • 2007-2010:Διετέλεσε διοικητικός σύμβουλος στο εποπτικό τοπικής ένωσης δήμων και κοινοτήτων ΤΕΔΚ
  • 2014- σήμερα : Περιφερειακός Σύμβουλος με τον Κώστα Αγοραστό
  • Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα, Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και Διαχείρισης Υδάτων λίμνης Κάρλας από τον Αύγουστο του 2017 μέχρι σήμερα

 

 

Γεώργιος Λαδόπουλος

Αθανάσιος Μαρκινός,

Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού Καρδίτσας

Ο Μαρκινός Αθανάσιος γεννήθηκε στις 10/10/1974 στην Καρδίτσα, όπου και διαμένει μόνιμα.

Δραστηριοποιείται επιχειρηματικά με την πρωτογενή παραγωγή στον τομέα αροτριαίων καλλιεργειών με έμφαση στην εφαρμογή μεθόδων ευφυούς γεωργίας.

Είναι πρόεδρος στον ΤΟΕΒ Ταυρωπού Καρδίτσας (ο οργανισμός έχει την δικαιοδοσία της άρδευσης έκτασης 120.000 στρεμμάτων στον κάμπο της Καρδίτσας με νερό που προέρχεται από τη λίμνη Πλαστήρα).

Είναι Φυσικός (Bsc) με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Ηλεκτρονική (Msc) και στα Πληροφοριακά Συστήματα (Msc).

Επίσης είναι ερευνητής στη Γεωργία Ακριβείας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Εργάστηκε στην Intracom (2 έτη) και στο ΤΕΙ Λάρισας-Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών (10 έτη) ως έκτακτος εκπαιδευτικός.

Διετέλεσε Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (από το 2010 έως και 2012) και εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος (από το 2012 έως και το 2014) με το ίδιο αντικείμενο.

Διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος Καρδίτσας και Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου από το 2014 μέχρι το 2019.

Αθανάσιος Μαρκινός

Χρήστος Ξουρής, 

Cofounder & R&D Programs Manager – Gaia Robotics IKE

Ο Χρήστος Ξουρής είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής σταδιοδρομίας του, έχει ασχοληθεί ενεργά με την παροχή εκτελεστικών, διαχειριστικών και επιχειρησιακών υπηρεσιών logistics και την διαχείριση σύνθετων έργων. Επίσης, έχει εκτενή εμπειρία στη δημιουργία διαδικασιών ανάλυσης κινδύνου (σχέδια ανάλυσης και μετριασμού κινδύνου) και διαχείρισης κινδύνων (ORM). Το 2017 συνίδρυσε τη Gaia Robotics και έκτοτε ασχολείται ενεργά με όλα τα έργα της εταιρείας με κύριους τομείς ενδιαφέροντος την Γεωργία Ακριβείας, την επεξεργασία και ανάλυση γεωχωρικών δεδομένων και καινοτόμες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Χρήστος Ξουρής

Γαρυφαλιά Οικονόμου,

Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Γεωργίας, Τομέας Γεωργίας, Βελτίωσης, Βιομετρίας και Μετεωρολογίας Τμήμα Επιστήμης της Φυτικής Παραγωγής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Πεδία Ερευνητικής Δραστηριότητας. Φυτά  μεγάλης καλλιέργειας (ΦΜΚ).  Αρωματικά και Φαρμακευτικά φυτά. Ανθεκτικότητα των ΦΜΚ στη ξηρασία με έμφαση στα σιτηρά.  Προσαρμογή των ΦΜΚ στη κλιματική μεταβολή. Ολοκληρωμένη διαχείριση των ζιζανίων.

Επιστημονική δραστηριότητα. Μέλος 8 Διεθνών και Εθνικών Επιστημονικών Εταιρειών.  Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ζιζανιολογικής Εταιρείας (European Weed Research Society- EWRS). Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της ΕWRS, Χαρτογράφηση των Zιζανίων (Weed Mapping Working Group). Προσκεκλημένη ομιλήτρια, και μέλος της οργανωτικής ή επιστημονικής  επιτροπή σε περισσότερα από 20 Ευρωπαϊκά και Διεθνή συνέδρια και επιστημονικές συναντήσεις.

Διακρίσεις / Βραβεία. Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών για τη Μονογραφία, “Evaluating   yield responses to water stress and drought resistance mechanisms of 20 local bread and durum wheat landraces”, A. J. Karamanos, G. Economou, G. Livanos and A. Papastavrou. Agricultural University of Athens, Δεκέμβριος, Αθήνα 2008. Βραβείο Ακαδημαϊκής και Επιστημονικής Αριστείας 2012 στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για την εργασία: «Αξιολόγηση γενοτύπων του σιταριού σε συνθήκες λειψυδρίας στο ΓΠΑ». Έπαινος Αγροτικής Αριστείας 2013 «Made in Greece» της Ελληνικής Ακαδημίας Μάρκετινγκ (ΕΛ.Α.Μ.) στο πρόγραμμα «Εφαρμογή Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού  στην Ελλάδα», που υλοποιείται από το 2011 από την  Αθηναϊκή Ζυθοποιία σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 3ο Βραβείο στο Διαγωνισμό Επιχειρηματικής Ιδέας ΓΠΑ «InnovinAgri»  2017-2018  με το προϊόν  O|H|LIVE ( Οργανικά αφεψήματα με αρωματικά φυτά σε κάψουλες συμβατές με μηχανή NESPRESSO). 2ο Βραβείο στο Διαγωνισμό Επιχειρηματικής Ιδέας ΓΠΑ «InnovinAgri»  2018-2019  με το προϊόν ΕΡΩ[Ν]ΤΑΣ (Μπύρα εμπλουτισμένη με δίκταμο και μελισσόχορτο).

Διεθνείς συνεργασίες.  i) University of J.J. Strossmayer in Osijek, Σχολή Γεωπονίας, Κροατία (2012- ), ii) Nebraska Linkoln University USA, Τμήμα Φυτοπροστασίας (2012 – 2016), iii) Czech University of Life Science Prague, Σχολή Αγροβιολογίας, Τροφίμων και φυσικών Πόρων  (2014 – ), iv) University of Düzce (2015 – ), Σχολή Φυτοπροστασίας, Turkey.

Εκπαιδευτική δραστηριότητα: Διδασκαλία στα προγράμματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών στο ΓΠΑ. Επιβλέπουσα σε  4 Διδακτορικές διατριβές  and 27 Μεταπτυχιακές Διατριβές και  μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής  σε περισσότερες από  70  Διδακτορικές και Μεταπτυχιακές διατριβές.

Ερευνητικά Προγράμματα. Συμμετοχή σε 27 ερευνητικά προγράμματα εθνικά, χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ και από τον ιδιωτικούς φορείς. Σε 13 συντονίστρια ή επιστημονική υπεύθυνη για το ΓΠΑ.

Συγγραφική δραστηριότητα. Συν συγγραφέας σε 5 μονογραφίες και 4 κεφάλαια σε βιβλία, σε 70 ερευνητικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά με δείκτη βαρύτητας, σε περισσότερες από 50 εργασίες σε πρακτικά διεθνών και εθνικών συνεδρίων με σύστημα κριτών, και σε περισσότερες από 100 δημοσιευμένες περιλήψεις σε διεθνή και εθνικά συνέδρια.

 

Γαρυφαλιά Οικονόμου

Ευάγγελος Παναγιώτου,

Αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλίας ΘΕΣΓΗ

Ο Ευάγγελος Παναγιώτου είναι Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας  «ΘΕΣγη» από το 2013,το έτος ίδρυσης του. Με πάνω από 25.000 στρέμματα καλλιεργούμενης έκτασης , ο ΘΕΣγη αποτελείται από 54 μέλη.

Παράλληλα ασχολείται με την οικογενειακή αγροτική εκμετάλλευση τρίτης γενιάς ,όπου συνεχίζει να καλλιεργεί δυναμικές καλλιέργειες εφαρμόζοντας σύγχρονες μεθόδους.

Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια αγροτικής επιχειρηματικότητας ,αγροτικού marketing, διοίκησης και ανάπτυξης αγροτικών συνεταιρισμών.

Ως ομιλητής σε συνέδρια  έχει αναπτύξει τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική γεωργία μπορεί να βγει από την κρίση κυρίως μέσω της ανάπτυξης συνεργειών και διαφόρων μορφών συλλογικότητας.

 

Ευάγγελος Παναγιώτου

Θεόδωρος Ποτήρης,

Ερευνητής & Ιδρυτής της Start-up Airbots

Ηλεκτρολόγος-ηλεκτρονικός μηχανικός, επιστήμονας, ερευνητής, επιχειρηματίας και πλέον ιδρυτής start-up, καινοτόμος και ενίοτε εφευρέτης, ο Θεόδωρος Ποτήρης έχει ένα μακρόχρονο πάθος για την αυτόνομη ρομποτική τεχνολογία. Η ενασχόληση του αυτή άρχισε το 1992 σε ερασιτεχνικό επίπεδο, το 1996 σε ακαδημαϊκό επίπεδο, και από το 2005 σε επαγγελματικό επίπεδο, έχοντας ασχοληθεί με τους τομείς των επίγειων, υποβρυχίων και εναερίων αυτόνομων οχημάτων. Έχοντας γνώση μέρους της έσω όψης της επιχειρηματικότητας, των νομικών συστημάτων και των δομών κυβερνητικής δεν είναι ευσυγκίνητος, αλλά διατηρεί τον ενθουσιασμό του. Συνάπτοντας φίλιες διανοητικές σχέσεις με απελθούσες οντότητες και τον nanotekt, αντισταθμίζει την εμβύθιση στην κρυσταλλική τεχνολογία με την αγάπη της αγνής φύσης. Πολιτογραφημένος κάτοικος του κυβερνοχώρου από το 1984, γαλουχημένος από τον Neuromancer, γηγενής της Κυβερίας και δραπέτης του Locus Solus, συμπορεύεται με την ψηφιακή τεχνολογία, στην οποία έχει αφιερώσει την ζωή του.

 

Θεόδωρος Ποτήρης

Μάριος Πραπόπουλος,

Επιχειρηματίας

Ο Μάριος Πραπόπουλος είναι επιχειρηματίας στο χώρο της γεωργίας ακριβείας, ενώ συμμετέχει & σε start-up στο χώρο του fintech, του ag-tech και της ρομποτικής. Έχοντας θητεύσει στο ΔΣ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Δυτικής Ελλάδος (ΣΕBΠΔΕ) , είναι σήμερα μέλος του ΠΣΕΚ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας & ειδικός σύμβουλος του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας για θέματα αγροτικής ανάπτυξης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών πάνω σε Operations Management από το University of Manchester (UMIST) και πτυχιούχος Μηχανικός Παραγωγής από το Bath University. Οι κύριοι τομείς ενδιαφέροντος του είναι η γεωργική τεχνολογία, η κυκλική επιχειρηματικότητα & οι νέες τεχνολογίες.

 

 

Μάριος Πραπόπουλος

Ράνια Σαββάκη,

Senior Economic Policy Officer, Πρεσβεία της Ολλανδίας

Η Ράνια Σαββάκη πριν ξεκινήσει να εργάζεται για την πρεσβεία της Ολλανδίας, ειδικευόταν στον τομέα της αγρο-διατροφής. Η Ράνια Σαββάκη έχει συνδυάσει την εργασία της στην εκπαίδευση τόσο με πρακτική εμπειρία όσο και με ερευνητική εμπειρία καθώς έχει εργαστεί και ως σύμβουλος. Σπούδασε στην Αγγλία και έχει πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας στον τομέα της ανάπτυξης επιχειρήσεων, στην ανάλυση της εφοδιαστικής αλυσίδας και στο στρατηγικό σχεδιασμό. Πέραν της ιδιότητας της ως σύμβουλος, έχει υπάρξει καθηγήτρια και ερευνήτρια σε διάφορα πανεπιστήμια της Ολλανδίας.

Η ερεύνα της εστιάζει στον τομέα της αγρο-διατροφής: προσέγγιση πολλαπλών παραγόντων για την περιφερειακή καινοτομία και την επιχειρηματικότητα σε εξειδικευμένες αλυσίδες εφοδιασμού, που έχουν ως στόχο την παροχή καταλυτικών παραγόντων επιτυχίας, όσων αφορά την καινοτομία στο γεωργικό τομέα. Μέσω της διεθνούς της εργασιακής εμπειρίας, έχει καταφέρει να αποκτήσει άριστη επίγνωση στους τομείς της αγρο-διατροφής, στην ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας και στον πρωταγωνιστικό ρόλο των ιδιωτών επενδυτών στην ανάπτυξη του γεωργικού τομέα.

 

 

Γιώργος Σαχίνης, 

Προϊστάμενος Αξιολόγησης και Υποστήριξης Νέων Δραστηριοτήτων της ΕΥΔΑΠ

Ο Γιώργος Σαχίνης είναι Προϊστάμενος Νέων Δραστηριοτήτων και Διεθνών Σχέσεων στην ΕΥΔΑΠ επικεντρώνοντας σε δραστηριότητες που ευθυγραμμίζονται με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης SDG6, SDG11 και SDG13.  Είναι μέλος της οργανωτικής επιτροπής της GWOPA – UN Habitat που ενεργοποιεί εταιρίες ύδρευσης – αποχέτευσης σε συνέργειες για την επίτευξη των στόχων αυτών.  Έχει σπουδάσει Πολιτικός Μηχανικός – Περιβαλλοντολόγος στο Duke University (BSc) & University of California, Berkeley (MSc) και σκηνοθεσία στο Central School of Speech and Drama (MA).  Είναι μέλος της πολιτιστικής ΜΚΟ «Όχι Παίζουμε / UrbanDig Project» όπου ασχολείται, μεταξύ άλλων, με δράσεις κοινωνικής καινοτομίας και συμμετοχής πολιτών.

 

 

Γιώργος Σαχίνης

Μιχάλης Στάγκος,

Ιδρυτής των Industry Disruptors Game Changers, ενός πρωτοπόρου οργανισμού που έχει συσταθεί με στόχο την ανάδειξη νέων επιχειρηματιών και καινοτόμων ιδεών μέσα από ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο, και έχει επιτύχει οργανική ανάπτυξη σε 64 χώρες.

Συν-ιδρυτής του Future Agro Challenge, της παγκόσμιας πλατφόρμας για την καινοτομία στον πρωτογενή τομέα.

Από το 2018 είναι Director του EIT Food Hub για την Ελλάδα, μέσω του οποίου σχεδιάζει και αναλαμβάνει δράσεις για την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων, την εκπαίδευση και τη διασύνδεση του εγχώριου οικοσυστήματος των αγροδιατροφικών startups με το ευρωπαϊκό δίκτυο, και την εξεύρεση λύσεων και προϊόντων που προτεραιοποιούν τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ιδρυτής του MSCOMM Group

Strategist, σχεδιαστής καινοτόμων πολιτικών, υπηρεσιών και προϊόντων, συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την EIB, το SRSS και την Επιτροπή Παγκόσμιας Επισιτιστικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Μιχάλης είναι θερμός υποστηρικτής του μοντέλου της ανοικτής καινοτομίας με στόχο την δημιουργία προστιθέμενης αξίας για την οικονομία και την κοινωνία.

Έχει επενδυτική δραστηριότητα και είναι σύμβουλος ελληνικού fund, ενώ ως άγγελος επενδυτής έχει εμπλακεί και βοηθήσει αρκετά startups.

Eίναι Επισκέπτης Λέκτορας Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας στο Κέντρο Ερευνών Βιοϊατρικών Επιστημών Alexander Fleming στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.

Έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 80 χώρες σε έξι ηπείρους.

Μιχάλης Στάγκος

 

Κωνσταντίνος Στουρνάρας,

Ο Κωνσταντίνος Στουρνάρας είναι Διευθυντής στη Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων και Εδαφοϋδατικών πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Είναι Γεωπόνος απόφοιτος της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών. Διετέλεσε στο παρελθόν Προϊστάμενος του Τμήματος Ελαίας και Διευθυντής στη Διεύθυνση Παραγωγής και Αξιοποίησης Προϊόντων Δενδροκηπευτικής του ιδίου Υπουργείου. Έχει εκπροσωπήσει τη χώρα σε όλα τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και σε Διεθνείς Οργανισμούς.

Δρ. Ευάγγελος Χατζηγιαννάκης,

Κύριος Ερευνητής του ΙΕΥΠ-ΕΛΓΟ ‘ΔΗΜΗΤΡΑ’

Ο Δρ. Ευάγγελος Χατζηγιαννάκης είναι Κύριος Ερευνητής του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων-Μονάδα Σίνδου με γνωστικό αντικείμενο ΄Διαχείριση Εδαφοϋδατικών Πόρων με έμφαση τα Επιφανειακά Ύδατα’. Έχει εκπονήσεις το Διδακτορικό του το Τμήμα Γεωπονίας της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του Α.Π.Θ. στο εργαστήριο Γενικής και Γεωργικής Υδραυλικής και Βελτιώσεων. Οι κύριοι τομείς ενδιαφέροντος του είναι: «Μελέτη της ροής του νερού στους ανοικτούς αγωγούς (ποτάμια, αρδευτικά κανάλια κλπ.) με χρήση ή όχι υδραυλικών κατασκευών, οργάνωση δικτύων κα διενέργεια υδρομετρήσεων σε μεγάλα ποτάμια της χώρας για υδρολογική μελέτη λεκανών με χρήση κλασικών και τελευταίας τεχνολογίας οργάνων μέτρησης ταχύτητας ροής και αποτύπωσης της κοίτης, υπολογισμός αρδευτικών αναγκών με χρήση μετεωρολογικών σταθμών και άλλων τεχνολογικών εργαλείων, ανάπτυξη μεθοδολογιών και εργαλείων για την αειφορική διαχείριση του εδάφους-νερού, ανάπτυξη στρατηγικής για την μείωση των αγροτικών εισροών, διερεύνηση χρήσης ανακυκλωμένων υδάτων (βιολογικών καθαρισμών, στραγγιστικών νερών, αποβλήτων ελαιοτριβείων κλπ.), διερεύνηση χρήσης διάφορων εδαφοβελτιωτικών υλικών (ιλύος βιολογικών καθαρισμών, ζεόλιθου, κομπόστ, ασβεστολιθικών υλικών, άλλων αδρανών υλικών κλπ.) και την επίδραση τους στις φυσικοχημικές ιδιότητες του εδάφους, διερεύνηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων της καλλιέργειας ελιάς».

Δρ. Ευάγγελος Χατζηγιαννάκης